Ga naar de inhoud

Alles wat je moet weten over het uitzoeken van een dekbed

Een goed dekbed is van groot belang voor jouw nachtrust, er wordt daarom geadviseerd goed de tijd te nemen bij het uitzoeken van een dekbed. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen voorkeuren en aangezien er een vele soorten dekbedden zijn kunnen deze voorkeuren ver uiteenlopend zijn. Of je nou kiest voor een dekbed dat goed past bij een specifiek seizoen of dat je kiest voor een product dat past bij verschillende seizoenen, elke soort heeft voor- en nadelen. In dit artikel lees je over de dingen die je moet weten voor het uitzoeken van een dekbed.

De vulling is van groot belang

Het feit dat de vulling van een dekbed van groot belang is, dat is natuurlijk logisch. De vulling bepaald namelijk uiteindelijk hoe warm het dekbed is. De meest voorkomende vullingen zijn dons en wol. Hoewel wol ook van goede kwaliteit kan zijn, is het vaak dons dat als vulling voor komt in de luxe dekbedden. Een dons dekbed is erg lekker isolerend en is daarna ook licht van gewicht. Voor veel mensen dus de ideale combinatie. Naast de vulling kan het materiaal van de stof ook verschil maken in hoe warm het dekbed is. Zo heb je natuurlijk katoen, zijde en kapok. Ook kan je onderscheid maken in het type dons, een ganzendons dekbed is lekker soepel en zacht, erg comfortabel dus.

De warmteklasse

Als je eenmaal ingelezen bent, dan ben je er hoogstwaarschijnlijk achter komen dat er verschillende warmteklassen zijn die bepalen met wat voor soort dekbed je te maken hebt. Weet daarom goed naar welke warmteklasse je moet zoeken en wat je krijgt bij elke warmteklasse. Er bestaan 4 warmteklassen, oplopend van lekker licht in de zomer naar warm en isolerend voor in de winter. Daartussen heb je de 4-seizoensdekbedden, die, zoals de naam suggereert, geschikt is voor alle seizoenen.  Dit is natuurlijk erg handig als je niet wil investeren in meerdere dekbedden voor de verschillende seizoenen.

Kies de juiste maat

Net zoals dat er meerder matras maten zijn, heb je die ook uitsluitend bij dekbedden. Kijk goed naar welke maat je nodig hebt, niemand zit namelijk te wachten op een te kort dekbed. Om te verzekeren dat een dekbed lang genoeg is kun je het best kiezen voor een dekbed dat 20 centimeter langer is dan jouw eigen lichaamslengte, hiermee voorkom je koude voeten tijdens jouw nachtrust.