Ga naar de inhoud

Gordijnen kopen; de keuze is reuze

We kopen niet dagelijks nieuwe gordijnen en wanneer het moment daar is moeten we even nadenken over waar we allemaal op moeten letten. Er komt namelijk een hoop kijken bij het uitzoeken en het kopen van gordijnen. Je moet nadenken over de kleur, stoffen en keuzes maken of je ze bijvoorbeeld zelf gaat ophangen of professioneel laat ophangen. Het vervangen van gordijnen is nu eenmaal in de zoveel tijd nodig. Bijvoorbeeld als ze vies zijn geworden of als je toe bent aan een nieuwe kleur in je woon- of slaapkamer. Laten we in onze blog even kijken welke keuzes je kunt maken en we geven ook handige tips over waar je op kunt letten als je ze gaat kopen.

Kies je voor een zachte, neutrale of juist een uitgesproken kleur?

Als je niet de juiste kleur gordijnen kunt vinden heb je simpelweg niet goed genoeg gezocht. Want ze zijn in alle kleuren die je maar kunt verzinnen verkrijgbaar. De kleur die je kiest laat je natuurlijk afhangen van je persoonlijke smaak, maar het is minstens zo belangrijk om de kleuren van de raambekleding af te stemmen op de kleuren in het interieur. Een gordijn kan je kamer maken of breken en het is dus belangrijk dat je wel de juiste keuze maakt. Zeker wanneer je een hoop geld uitgeeft aan exemplaren die op maat zijn gemaakt. 

Gordijnen en stofeigenschappen

Je hebt niet alleen veel keuze uit verschillende kleuren, maar ook in stofeigenschappen. Gordijnen heb je van velours, linnen en katoen. Of andere stoffen die wellicht naar smaak zijn en ook nog eens beter bij je interieur passen. De stof die je kiest kan te maken hebben met hoe ze vallen. Wil je juist glanzende raambekleding, strakke gordijnen of een gordijn met een gekreukeld effect? Als je zeker wilt weten dat je de juiste keuzes maakt is het slim om bijvoorbeeld staaltjes mee te nemen of te bestellen. Zo kun je in je eigen huis zien of de gordijnen die je voor ogen hebt ook mooi zouden staan. 

Een goede gordijnrails is het halve werk

Je moet gordijnen ook kunnen ophangen en daarom heb je een ophangsysteem nodig, zoals gordijnrails. Hier zijn verschillende systemen in verkrijgbaar en de keuze die je maakt is grotendeels afhankelijk van hoe je ze wilt ophangen en welk effect je wilt creëren. Een goede gordijnrails is het halve werk, maar het is ook een moeilijke klus om de goede uit te zoeken. Zeker als je niet weet voor welk systeem je moet kiezen. Daarom is het goed om ook advies in te winnen en je goed te laten voorlichten door een expert. Die kan alle voor- en nadelen van de verschillende systemen voor je op een rijtje zetten. 

Zijn verduisterende gordijnen noodzakelijk?

Tijdens je zoektocht kom je ook tot de ontdekking dat je verschillende soorten gordijnen kunt kiezen. Daaronder verduisterende exemplaren waarmee je het goed donker kunt maken terwijl de zon schijnt. Vooral voor kamers met veel lichtinval kunnen ze uitkomst bieden, maar je bent wel meer afgesloten van de buitenwereld. Het kan een voordeel opleveren als je bijvoorbeeld thuiswerkt of overdag veel televisie kijkt. Verduisterende gordijnen kunnen dus een goede keuze zijn, maar het is afhankelijk van hoe belangrijk je het vindt om natuurlijk licht in huis te hebben.