Ga naar de inhoud

Hoe kun je afwerkvloeren laten leggen?

Voor het krijgen van een mooi egale vloer is een afwerkvloer onmisbaar. Gelukkig is er tegenwoordig veel mogelijk om van jouw afwerkvloeren een fraai geheel te maken. Hierbij is de cementdekvloer een veel gekozen methode, niet in de laatste plaats, omdat deze vloer ook als zwevende variant gelegd kan worden.

Soorten afwerkvloeren

Een afwerkvloeren komt op de constructievloer te liggen en dient als een soort overgang laag tussen de constructievloer en de uiteindelijke vloer. Wil jij afwerkvloeren laten leggen, dan heb je de keuze uit:

  • Gietvloeren
  • Zwevende dekvloer
  • Zandcementdekvloer

Gietvloeren worden in vloeibare toestand over de aanwezig vloer gelegd en met behulp van een rolgietkam gelijkmatig verdeeld. Een zwevende dekvloer kun je zien als een geïsoleerd vloersysteem dat meerdere vormen van isolatie kan bevatten. Zo kan je dergelijke afwerkvloeren laten leggen met als isolatiemateriaal:

  • Vilt
  • Rubber
  • Vlokkenschuim
  • Foam
  • Glaswol

Zoals de naam het al doet vermoeden, ontstaat de zandcementvloer door een combinatie van zand en cement. Om deze vloer geschikt te maken voor vloerverwarming moet nog wel het een en ander worden aangepast. Een zandcementvloer heeft namelijk de neiging om te krimpen bij opwarming en dat veroorzaakt scheuren of barsten in je vloer. Wil je toch dit type vloer combineren met vloerverwarming, dan is het nodig om een wapeningsvezel toe te voegen aan de specie om scheurvorming te voorkomen.

Doel afwerkvloer bepalen

Breng eerst voor jezelf in kaart wat voor jou de belangrijkste eigenschap moet zijn van de afwerkvloer. Wil je met jouw vloer voornamelijk warmte-isolatie of juist geluidsisolatie bereiken? De eisen die jij stelt aan de vloer zijn leidend voor het isolatiemateriaal dat zal worden gebruikt.

Voordelen afwerkvloeren laten leggen

Het laten leggen van je afwerkvloeren is om meerdere redenen een goede keuze. In de eerste plaats scheelt het jou een hoop tijd. De specialist zal jouw vloer in een mum van tijd gelegd hebben. Een vakman kan jou bovendien voorzien van handige tips met betrekking tot je afwerkvloeren. Niet onbelangrijk is ook de garantie op de plaatsing van de vloer en gebruikte materialen.

Conclusie

Het succes van jouw uiteindelijke vloer is afhankelijk van het type afwerkvloer dat jij kiest. Hierbij dient met meerdere factoren rekening te worden gehouden, afhankelijk van het soort vloer. Je afwerkvloeren laten leggen, is een goede beslissing. Je hebt de garantie dat jouw vloer professioneel wordt gelegd en je komt niet voor ongewenste verrassingen te staan.

Lees meer over afwerkvloeren via Solidfloors!