Ga naar de inhoud

Isolatie: onnodig warmteverlies effectief aanpakken

Warmteverlies door het dak is over het algemeen groter dan door de gevel. Het dak is vaak makkelijker (aan de binnenzijde) van isolatie te voorzien. De gevel na-isoleren kan door isolatie in de spouw te laten aanbrengen. De isolatiedikte wordt bepaald door de breedte van de spouw. [Oudere woningen hebben vaak geen spouwmuur. Dan dient er gekozen te worden voor isolatie aan de buitenzijde of aan de binnenzijde van de gevel.] Enkel glas en oud isolatieglas vervangen door HR++ isolatieglas. Bij grote glaspuien is zelfs te overwegen om drie-laags glas toe te passen.

Installaties:

CV-ketel van 15 jaar of ouder vervangen door een HR-ketel. Aan te bevelen is om een zonneboiler te laten plaatsen. De mechanische ventilatie kan energiezuiniger gemaakt worden met een nieuw type ventilator. Ventilatie door middel van roosters en klepramen kunnen vaak beter regelbaar gemaakt worden om onnodig warmteverlies te voorkomen. Door het aanbrengen van zonnepanelen (PV-panelen) kan flink bespaart worden op de elektrarekening.

Mogelijke besparing (bij gemiddelde eengezinswoning)

Zoals de kop al aangeeft, besparingen voor een specifieke woning, uw woning, zijn moeilijk te geven. Naast het woningtype is ook de gezinssamenstelling en het bewonersgedrag van invloed op het energieverbruik. Toch zijn er door ervaring wel enkele cijfers te noemen. Een isolatiespecialist in Noord-Brabant of Zeeland kan hier ook meer over vertellen.

  • dakisolatie € 500,- tot € 600,- per jaar
  • gevelisolatie € 550,-  per jaar
  • plaatsen HR++ glas € 275,- per jaar
  • vloerisolatie € 100,- tot € 150,- per jaar
  • vervangen cv-ketel door HR-ketel € 100,- tot € 150,- per jaar
  • plaatsen zonneboiler € 80,- per jaar
  • plaatsen 10 m2 zonnepanelen € 250,-  per jaar

Met het basisadvies in de hand kunt u bij een aannemer of installateur een offerte aanvragen voor de werkzaamheden. Wilt u meerdere offertes aanvragen, of wilt u ook een verbouwing of uitbreiding laten uitvoeren, dan adviseren wij u om een technische omschrijving te laten maken. En eventueel een kostenraming, zodat u weet of de verbouwing binnen uw budget past. Ook deze zaken kan een expert voor u verzorgen. Om u nog meer  werk uit handen te nemen kunnen wij bij bouwbedrijven en installateurs offertes aanvragen en u helpen bij de beoordeling daarvan.