Ga naar de inhoud

Waar moet je op letten als je een schilderijlijst op maat laat maken?

Je hebt een prachtig schilderij op de kop getikt of je hebt een behoorlijk investering gedaan om een geliefd kunstwerk in je bezit te krijgen. Met een beetje geluk wordt het schilderij al ingelijst geleverd, maar in de regel moet je hier zelf voor zorgen. Hoe weet je dan welke lijst je het beste kunt kiezen en of het model ook past? De meest verstandige keuze is dan om een schilderijlijst op maat te laten maken bij een lijstenmaker. Dan weet je zeker dat het niet alleen past, maar dat ook jouw nieuwste eigendom deskundig wordt ingelijst. In onze blog vertellen we meer over waar je op moet letten als je hiervoor kiest.

Kies voor een lijstenmaker als je een schilderijlijst op maat wilt laten maken

Een schilderijlijst op maat laat je maken door een professionele lijstenmaker. Het zal eventjes een zoektocht zijn om een geschikte specialist te vinden, maar er zijn nog steeds ambachten die de meest mooie en geschikte lijsten kunnen maken. Door het inschakelen van een professional weet je zeker dat je niet alleen een lijst krijgt die helemaal op jouw wensen en eisen is afgestemd, maar dat het schilderij ook deskundig wordt ingelijst. Als je de maten kent en het aandurft, kun je ook via verschillende websites een lijst op maat bestellen. Toch is het verstandiger om met het kunstwerk naar een lijstenmaker toe te gaan en hem al het werk te laten doen. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt!

De keuzes die je kunt maken

Je kunt een lijstenmaker vragen om een schilderijlijst op maat te laten maken, maar dat neemt nog niet weg dat je keuzes moet maken. Je moet kiezen uit van welke materiaal de lijst wordt gemaakt, de kleur van de lijst en welke glassoort je in de lijst wilt laten toepassen. Het is belangrijk om hier goed over te na te denken en je niet alleen te laten leiden door jouw persoonlijke smaak. Een lijst moet immers ook bij het interieur passen. Daarnaast is het belangrijk dat je voor de juiste glassoort kiest. In kamers met veel licht kun je bijvoorbeeld veel beter kiezen voor een lijst met ontspiegeld glas dan voor een lijst met helder glas.

Schilderijlijst op maat laten maken? Vraag om hulp!

Een lijstenmaker kan je natuurlijk van advies voorzien en zal ook belangrijke vragen stellen om uiteindelijk te kunnen bepalen hoe de lijst moet worden opgebouwd. Zo weet je zeker dat het eindresultaat ook helemaal naar wens is. Niet geheel onbelangrijk, omdat je op maat gemaakte lijsten in de regel niet kan retourneren. Twijfel je over hoe de schilderijlijst op maat er uiteindelijk uit komt te zien en of deze wel op je muur past? Dan kan een lijstenmaker gratis samples ter beschikking stellen. Met een stukje van een lijst die gemaakt gaat worden kun je thuis op je gemak bekijken of het model naar wens is en of de lijst bij het interieur past.