Ga naar de inhoud

Wat is een roljaloezie en wat kun je ermee?

Als je op zoek bent naar stijlvolle zonwering, dan is een roljaloezie één van de opties die je hebt. Er zijn allerlei soorten zonwering, zoals rolgordijnen, plissé gordijnen, vouwgordijnen, paneelgordijnen, shades, shutters en natuurlijk ook zonneschermen. Roljaloezieën zijn op dit moment echter zeer in trek en daar zijn goede redenen voor. Ze zijn betaalbaar, breed inzetbaar en een stijlvolle toevoeging aan elk interieur. Maar wat is een roljaloezie eigenlijk en in welke situaties kunnen deze als zonwering dienen?

Wat is een roljaloezie?

Roljaloezieën bestaan uit twee lagen stof die beide bestaan uit banen die doorzichtig zijn en banen die een kleur hebben. Deze stoflagen kunnen over elkaar heen geschoven worden. Als je de ondoorzichtige banen van de ene stof op de doorzichtige banen van de andere stof schuift, dan zijn de jaloezieën gesloten. Schuif je de doorzichtige stof van de ene laag over de doorzichtige stof van de andere laag, dan open je de gordijnen, zijn de banen zichtbaar en lijken ze dus op jaloezieën. De gordijnen zijn ook volledig op te rollen, als je een keer geen zonwering wilt hebben. Andere benamingen voor de roljaloezie zijn duo rolgordijn, multi shade of zebra gordijn en deze zijn bijzonder populair momenteel.

Wat kun je ermee?

Je kunt roljaloezieën eigenlijk wel in elke kamer kwijt. Je bepaalt zelf hoeveel licht je doorlaat en hoeveel je blokkeert. Dat betekent dat je ook zelf bepaalt hoeveel je nog naar buiten kunt kijken en hoeveel uitzicht je verliest. En dat houdt dan weer in dat je met een roljaloezie ook je privacy binnen kunt regelen en dat je als je dat wilt inkijk volledig kunt tegengaan. Roljaloezieën zijn dan ook uitstekend voor gebruik in de woonkamer. Maar ook andere ruimtes profiteren ervan.

  • Laat een roljaloezie met verduisterende stof uitrusten en je kunt deze ophangen in je slaapkamer. Het laat dan nauwelijks nog licht door en houdt de kamer heerlijk donker.
  • Het is ook mogelijk om roljaloezieën met een elektrische bediening uit te laten voeren. Dat is handig op plekken die je niet zelf kunt bereiken, zoals hoge ramen, of voor extra gebruiksgemak.
  • Kies voor een waterafstotende stof en het is geen probleem om je roljaloezieën in de badkamer of de keuken op te hangen.

Honderden kleuren en uitvoeringen

Je kunt je roljaloezieën in soms wel honderden kleuren krijgen en als je een webwinkel zoals Raamdecoratieshop.nl kiest, is de keuze het grootste. Je bepaalt ook zelf hoe breed je wilt dat de banen stof zijn. Hoe breder de stof, hoe moderner het uiterlijk en hoe minder je roljaloezie op een echte jaloezie lijkt. Zoals al even aangegeven heb je dus zelf ook de keuze uit hoe je de gordijnen wilt bedienen en is zowel een handmatige- als een elektrische bediening mogelijk. Wat ook jouw keuzes, met een roljaloezie maak je elke kamer stijlvol. Daarbij is het een bijzonder praktische vorm van zonwering waarmee je zelf bepaalt hoeveel licht en inkijk je naar binnen laat. Kies voor een webwinkel en de prijzen zijn ook uitstekend.