Ga naar de inhoud

Wat is waterhardheid en waarom is het belangrijk?

blue ocean water during daytime

Wat is waterhardheid nu precies? Waterhardheid is een term die vaak wordt gehoord in verband met de kwaliteit van het drinkwater in huishoudens. Maar wat houdt waterhardheid eigenlijk in en waarom is het belangrijk om te begrijpen? In dit artikel zullen we diepgaand ingaan op waterhardheid, hoe het gemeten wordt, wat de oorzaken zijn, welke impact het kan hebben op uw dagelijks leven, en hoe u het kunt behandelen. Als u nog steeds vragen heeft, raden we aan om een specialist te raadplegen voor meer gedetailleerde informatie.

Wat is waterhardheid? Het meten van waterhardheid

Waterhardheid verwijst naar de concentratie van calcium- en magnesiumionen in water. Deze mineralen worden vaak aangetroffen in natuurlijk voorkomend water en dragen bij aan de hardheid van water. De eenheid die wordt gebruikt om waterhardheid te meten, is meestal de Franse graad (°F) of de Duitse graad (°dH). Eén graad Franse hardheid is gelijk aan 10 milligram calciumoxide per liter water. Kortom, waterhardheid meet hoeveel van deze mineralen zich in uw drinkwater bevinden.

Wat veroorzaakt waterhardheid?

Waterhardheid wordt veroorzaakt door het contact van water met kalksteen en dolomietgesteente in de aardkorst. Terwijl water door deze gesteenten sijpelt, neemt het calcium- en magnesiumionen op, waardoor de hardheid van het water toeneemt. Dit proces is volledig natuurlijk en komt veel voor in gebieden met kalkhoudende grondlagen. Als gevolg daarvan kan de waterhardheid sterk variëren van regio tot regio. Welke impact kan waterhardheid hebben wat is waterhardheid nu precies?

Wat is waterhardheid en welke impact kan het hebben?

De impact van waterhardheid kan zowel op uw huishoudelijke apparaten als op uw dagelijks leven merkbaar zijn. Hard water kan leiden tot kalkaanslag in apparaten zoals waterkokers, wasmachines en vaatwassers. Deze aanslag kan de efficiëntie van de apparaten verminderen en hun levensduur verkorten. Bovendien kan hard water uw huid en haar beïnvloeden, waardoor ze droog en broos kunnen worden. Het kan ook problemen veroorzaken in de vorm van zeep- en wasmiddelresten, die moeilijker te verwijderen zijn in hard water.

Behandeling van deze hardheid

Nu we weten wat is waterhardheid zijn er gelukkig verschillende methoden om de hardheid van water te verminderen en de negatieve effecten ervan te minimaliseren. De meest voorkomende methode is het gebruik van waterontharders. Deze apparaten werken door calcium- en magnesiumionen uit het water te verwijderen en ze te vervangen door natriumionen. Hierdoor wordt het water zachter en minder schadelijk voor huishoudelijke apparaten en uw huid.

 

Een andere benadering is het gebruik van speciale wasmiddelen en zeep die zijn ontworpen voor gebruik in hard water. Deze producten kunnen helpen om zeepresten te verminderen en uw kleding en servies schoner te houden.

Schakel een specialist in bij vragen

Als u zich zorgen maakt over de waterhardheid in uw omgeving of als u problemen ondervindt als gevolg van hard water, is het raadzaam om een specialist te raadplegen. Want als we nu antwoord moeten geven op de vraag: wat is waterhardheid? Dan is het antwoord: waterhardheid kan variëren afhankelijk van uw locatie, dus het is belangrijk om de hardheid van uw specifieke watervoorziening te laten testen. Een professional kan u ook adviseren over de beste oplossingen voor uw situatie, zoals het installeren van een waterontharder of het gebruik van specifieke producten om de effecten van hard water te minimaliseren.