Ga naar de inhoud

Wat kan er gebeuren als je slaaptekort hebt?

Veel mensen houden ervan om te slapen en vinden dan ook dat slapen heel erg fijn is. Slaap is ook heel erg belangrijk voor een mens, maar toch zijn er mensen die aan slaaptekort of slapeloosheid leiden. Dit is natuurlijk heel erg vervelend, want zonder genoeg rust kan je niet goed functioneren op een dag. Om slapeloosheid tegen te gaan kan je hulp zoeken. Je kan bijvoorbeeld een slaappil van de dokter krijgen of je zoekt op internet naar trucjes die je helpen om beter te slapen. Er zijn namelijk heel erg veel slimmer, maar goede trucjes die jou zou kunnen helpen om beter te slapen of überhaupt te slapen. Deze trucjes doen niet het slapen voor jou en het kan zo zijn dat sommige trucjes minder goed bij jou werken of helemaal niet, want ieder mens is anders. Voordat ik het over slaap trucjes ga hebben ga ik het eerst hebben over wat er kan gebeuren als je te weinig slaapt of helemaal niet slaapt.

Wat gebeurt er als je niet slaapt

Er zijn 2 soorten dingen die er dan kunnen gebeuren. Als eerste de gevolgen op de korte termijn en als tweede de gevolgen op de lange termijn. Er zijn meerdere gevolgen op de korte termijn. Als je een nacht te weinig hebt geslapen kan je heel erg hongerig worden, omdat je lichaam extra voedingsstoffen nodig heeft om goed te functioneren. Je hebt dan zin in grote porties eten. Je zal de dag dan ook grotendeels etend besteden. weinig slapen kan er ook voor zorgen dat je sneller ziek wordt, omdat in de nacht de soldaten voor jou immuunsysteem worden aangemaakt en als je niet slaapt worden ze minder of zelfs niet aangemaakt. Het kan ook je emoties beïnvloeden. Als je te weinig slaap hebt kan je emotionele gebeurtenissen minder goed relativeren, dit kan ervoor zorgen dat je minder controle hebt over je emoties en ook reageert zonder dat je controle over jezelf hebt. Dit kan dus voor vervelende situaties zorgen. Door te weinig slaap wordt je concentratie ook een stuk minder goed. Op korte termijn zijn de gevolgen al vervelend, maar op langer termijn zijn ze nog veel erger. Op lange termijn weinig slapen kan er bij mannen voor zorgen dat ze minder vruchtbaar worden, omdat er minder spermacellen worden aangemaakt. Als je te weinig slaapt heb je meer kans om overgewicht te krijgen. Dit zou natuurlijk vervelend zijn, omdat je wel zo gezond mogelijk wilt zijn. Je hebt dus ook een grotere kans om diabetes te krijgen als je te weinig slaapt, wat natuurlijk ook geen pretje is. Veel slaaptekort staat ook in verband met een hogere bloeddruk waardoor je een grotere kans hebt op een hartaanval. Slaaptekort kan dus heel erg gevaarlijk zijn en zelfs levensbedreigend.

Tips om beter te slapen

Mijn tip is een simpele. Zorg voor een opgeruimde kamer en een goed en comfortabel bed. Als je kamer niet opgeruimd is heeft dat namelijk invloed op jou. Het zorgt ervoor dat je rommeliger in je hoofd bent en dus minder goed kan slapen. Zorg ook voor een comfortabel bed met een goed donzen dekbed. Dit kan je vinden op betternights.nl