Ga naar de inhoud

Zo maak je de mooiste foto herinneringen met familie

Heb jij onlangs een paar mooie fotolijsten 70×100 aangeschaft, maar blijft deze maar leeg? Dit is niet alleen dé kans om samen met familie wat kiekjes te schieten en de belangrijke momenten van het leven vast te leggen; het is ook de kans om herinneringen te maken waar je nog jaren op terug kunt kijken. Daarom is het zinvol om meer te doen dan alleen even snel een selfie als vrienden en familie op bezoek komen. Om mooie foto’s te maken heb je geen dure apparatuur of een grote studioruimte nodig, alles wat je nodig hebt is een beetje vooruit plannen en wat creativiteit. Hier zijn wat tips over hoe je geweldige familiefoto’s kunt maken met iedereen, ongeacht ervaringsniveau of camera-apparatuur.

Bepaal het soort foto’s 

Voordat je bij jouw dierbaren thuis komt, moet je al een idee hebben van het soort foto’s dat je wilt maken. Je zou jezelf moeten kunnen zien met een afdruk of foto’s op sociale media over een paar jaar. Noteer eventuele familietradities en gedenkwaardige momenten die je wilt vastleggen. Als je een idee hebt van het soort foto’s dat je wilt maken, voorkom je dat je een kans mist om iets belangrijks vast te leggen en maak je het ook een stuk gemakkelijker om je dag te organiseren. Bedenk wat je wilt doen of waar je langs wilt gaan, en laat dat een inspiratiebron zijn voor de foto’s. Je hoeft niet steeds dezelfde foto’s te maken, maar je kunt wel dezelfde locaties gebruiken. Dit maakt het voor jouw familie ook een stuk makkelijker. 

Plan vooruit

Het plannen van een familie fotoshoot is niet alleen belangrijk voor hoe de fotoshoot zelf verloopt. Het is ook belangrijk om rekening te houden met het tijdschema van de dag. Als je die dag een druk schema hebt, heb je door vooruit te plannen meer tijd om alles af te krijgen voordat het een gedoe begint te worden. Ook als je die dag geen schema hebt, kun je vooruit plannen door op te schrijven welke familieleden je op de foto wilt hebben en wanneer je ze wilt maken. Bedenk wat je wilt zeggen of welke boodschap je wilt overbrengen – die ideeën kunnen je helpen beslissen waar en wanneer je de foto’s maakt.

Betrek de hele familie

Als je een familie fotoshoot plant, zorg er dan voor dat je er iedereen bij betrekt. Als je een foto neemt van jullie tweeën, laat dan ook de persoon aan de andere kant van de camera zien. Zet ook je huisdieren op de foto. Huisdieren maken deel uit van je gezin en verdienen het om ook bij alle belangrijke momenten in je leven te worden betrokken. Als je broers of zussen, neven, buren of andere familieleden hebt die misschien niet op de foto komen, moet je ze dat van tevoren laten weten. Dit is vooral belangrijk als ze ver weg wonen en/of bejaard zijn. Het laatste wat je wilt, is een dierbare vergeten op de foto te zetten.

Vermijd statische foto’s

Als je alleen een statische fotoshoot plant, mis je de kans om een mooi verhaal te creëren. Met een lifestyle-fotoshoot kun je je gezin in verschillende situaties vastleggen. Je kunt verschillende mensen in verschillende belichtingen fotograferen, met verschillende rekwisieten en andere details die je foto’s uniek maken. Je hoeft ook niet elke keer dezelfde locatie of rekwisieten te gebruiken. Je kunt je omgeving zo nu en dan veranderen om je foto’s nog unieker te maken. Op die manier zal geen enkele foto er hetzelfde uitzien. Probeer ook zelf niet de hele tijd maar op één plek te blijven staan. Doe een paar stappen of sta op van je stoel en beweeg. Zelfs als je maar een kleine ruimte hebt om in te werken, kun je het laten lijken alsof je veel meer ruimte hebt door te bewegen. Probeer af en toe een andere hoek te nemen om je foto’s af te wisselen. 

Gebruik natuurlijk licht

Het maakt niet uit wat voor soort lifestyle-fotoshoot je plant, je moet proberen waar mogelijk met natuurlijk licht te werken. Natuurlijk licht kan elke fotoshoot er authentieker uit laten zien, en het is vooral belangrijk om natuurlijk licht te gebruiken als je familiefoto’s maakt. Als je een lifestyle-fotosessie plant met activiteiten die buiten kunnen worden uitgevoerd, moet je proberen met de zon te werken. De zon is een geweldige bron van natuurlijk licht en kan worden gebruikt om geweldige foto’s te maken. Als je buiten foto’s maakt, zorg er dan voor dat je met je gezicht naar de zon staat en gebruik alle attributen die je hebt om de zon te blokkeren. Probeer je foto’s ook vroeg op de dag te maken, zodat de zon niet te sterk is.